Lohien poikaset Ala-Koitajoessa tarvitsee apuasi

Lohien poikaset Ala-Koitajoessa tarvitsee apuasi. Joki on täynnä vaaroja, kun sen suvannoissa vaanii iso joukko petokaloja. Petokaloille elinolosuhteet virtaaman romahduksen vuoksi ovat otollisemmat kuin mitä ne olivat vuolaasti virranneessa Ala-Koitajoessa. Lohet ehtivät olla joesta poissa vuosikymmeniä ja sillä välin jokeen on tullut ihmisen avustamana myös alueelle uusi petokala eli kuha, joka myös napsii poikasia ateriakseen.
 
Olemme saaneet piirin hankkeeseen rahoituksen, jota on työstetty yhdessä Luonnonvarakeskuksen (Luken) kanssa. Hankkeen tavoitteena on pyytää joesta pois petoja ja parantaa näin lohien selviytymistä allasvaellukselle ja sitä kautta myös takaisin kutupuuhiin. Samalla kerätään tutkimustietoa Lukelle. Hankkeen puitteissa on nyt mahdollista päästä kalaan vuosia rauhoitettuna olleelle joelle. Kalalle pääsy edellyttää kuitenkin lyhyttä koulutusta. Koulutuksessa käydään läpi kalastukseen liittyviä asioita, kuten koska on luvallista mennä kalalle Ala-Koitajoelle, millaiset säännöt ja velvollisuudet luvan saavia kalastajia koskee ja miten dokumentoimme saaliimme Luken käyttöä varten.
 
Järjestän ensimmäisen koulutuksen piirin jäsenille 18.5.2019 klo 13:00 Hiiskosken Majalla. Maja sijaitsee Uimaharjusta päin tullessa heti Hiiskosken padon jälkeen vasemmalla puolella. Osoite on Hiiskoskentie 2, mutta minun navigaattori ei tuota Hiiskosken tietä tuntenut. Eli ajat Uimaharjusta tullessa Kivilahden tietä. Padon jälkeen kääntyy ensimmäinen tie oikealle Hiiskoskentie. Maja heti tien päässä. Koulutuksen jälkeen on mahdollista jäädä Ala-Koitajoelle pyytämään petokaloja annettujen sääntöjen mukaisesti.
 
Seuraava koulutus pidetään Joensuun keskustassa 20.5. klo 17:30 Pohjois-Karjalan Urheilukalastajien toimistolla Kupluksella, Sepänkatu 30 – 32. Koulutus kestää noin 45 minuuttia. Koulutuksen jälkeen kalastukseen osallistuvat allekirjoittavat sitoomuksen sääntöjen noudattamiseen ja saavat Luken valtuuttaman poikkeusluvan kalastukseen erikseen sovittuina valvottuina ajankohtina. Otan mielelläni vastaan ilmoittautumisia sähköpostiini, niin osaan varautua kalastajamääriin. Tarvittaessa koulutuksia järjestetään lisää. Tulen myös kouluttamaan mahdollisuuksieni mukaan erikseen sovittuina ajankohtina asiasta kiinnostuneita ryhmiä, jos kalastajia on koulutukseen tulossa minimissään 5 hlö. Näistä tiedustelut myös sähköpostiini. Tavoitteena on saada aktiivisia kalastajia kesälle ja alkusyksyyn 20-30 hlö. Myös junnut vanhempien kanssa voivat osallistua. sähköpostini on mpasanen2@gmail.com
 
Terveisin Matti Pasanen 044-0101143

« Takaisin


 

Ajankohtaista
SVK:n tiedote 12.3.2020 Lisää >>
2020 toimintakalenteri Lisää >>
Reijo Viertolasta vuoden 2019 kalamies Lisää >>
©2020 Pohjois-Karjalan Vapaa-ajan kalastajapiiri - MMD Networks Oy